Duurzaam speelgoed is speelgoed veelal gemaakt van natuurlijke materialen, zoals hout. Vaak zijn ze Fair trade of FSC gecertificeerd. Duurzaam speelgoed is leerzaam en het is tegelijkertijd milieuvriendelijk.
Fair trade wil zeggen dat het product eerlijk is gemaakt. Het speelgoed wordt vaak gemaakt in Derde Wereldlanden en zorgt ervoor dat de makers een eerlijke prijs voor hun product krijgen. Met de productie van Fair Trade speelgoed is geen kinderarbeid gemoeid.

FSC gecertificeerd wil zeggen dat het hout wat gebruikt is om het speelgoed te maken, uit beheerd bosgebied komt. Dat zorgt ervoor dat er niet zomaar bomen gekapt worden, maar dat de bomen alleen in speciaal geselecteerde gebieden gekapt worden.

Hoewel duurzaam speelgoed vaak gemaakt wordt van natuurlijke materialen, is dat niet altijd het geval. Duurzaam speelgoed moet in de eerste plaats leerzaam zijn. Het moet kinderen blijven boeien en uitdagen. Goed duurzaam speelgoed nodigt kinderen uit tot creativiteit en uiteraard spelend leren. Daarom zou je bijvoorbeeld een computer ook kunnen zien als duurzaam speelgoed. Met computers kun je spelen en leren combineren.

Daarnaast is het belangrijk dat duurzaam speelgoed gerecycled kan worden. Dit is goed voor het milieu. Als je spullen recyclet, wordt de vraag naar natuurlijke grondstoffen minder.  De natuurlijke grondstoffen kunnen namelijk ook eens ‘op’ raken. Met natuurlijke grondstoffen kun je denken aan hout, rubber enz. Zelf kun je heel goed duurzaam speelgoed recyclen. Zo kun je bijvoorbeeld het speelgoed aanbieden op een tweedehands beurs of op een website waar je tweedehands spullen kunt (ver)kopen. Of je kunt het speelgoed gewoon weggeven. Er zijn altijd organisaties die heel blij zijn met alle donaties die ze krijgen. Zo kun je speelgoed doneren aan ziekenhuizen, kindertehuizen of goede doelen die het welzijn van kinderen voorop stellen. Denk dan aan bijvoorbeeld organisaties die oorlogskinderen helpen of organisaties die helpen na natuurrampen.  Je kunt ook het speelgoed repareren als het kapot is. Dit kun je zelf doen of laten doen.
Er zijn speciale winkels waar duurzaam speelgoed wordt aangeboden waar over na is gedacht en extra aandacht is besteed aan het materiaal, de vormgeving en uiteraard op veiligheid. Enkele voorbeelden zijn de Oxfam Wereldwinkels, Jolena.be (webwinkel), Houtenspeelgoed.be (webwinkel). Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde  ‘Speel-o-Theken’. Dit is een soort bibliotheek, maar dan voor speelgoed.  Je ‘huurt’ als het ware het speelgoed. Als je kind dan niet meer naar het speelgoed omkijkt of het is toe aan iets anders, dan breng je het gehuurde speelgoed terug. Dan kun je er voor kiezen om weer iets anders huren. Afhankelijk van welke Speel-o-Theek betaal je lidgeld per jaar en kun je het speelgoed gratis lenen. Soms betaal je geen lidgeld, maar wel een klein bedrag als huur. Nog een mogelijkheid is dat er zowel lidgeld als huur betaald moet worden. In vrijwel alle gevallen zijn de te betalen bedragen niet heel hoog. De Speel-o-Theek is ook handig om speelgoed eerst uit te proberen voor je het koopt. Stel, je kind wil heel graag een bepaald speelgoed hebben, maar het is redelijk prijzig. Dan kun je dat speelgoed dus uitproberen via de Speel-o-Theek en dan weet je direct of het geen miskoop gaat zijn. Dat zou zonde zijn, ook voor je portemonnee.

VN:F [1.9.14_1148]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Duurzaam speelgoed, 9.0 out of 10 based on 1 rating

1 reactie to “Duurzaam speelgoed”